The Congress Resource Centre (CRC)

Doctor's Guide

http://www.docguide.com

The Congress Resource Centre (CRC) is a one-stop site of organised links and information designed to facilitate planning and scheduling for a featured congress.
A Physician's Guide for Global Congress & Travel Planning
http://www.docguide.com/crc.nsf/web-bySpec

Veloni Georgia

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ημερίδα με θέμα:
«ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»
Δευτέρα 04/02/2008 ώρα 6μ.μ.
συνδιοργάνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Χώρος διεξαγωγής:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΕΤΟΝ»
Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη
Υπό την αιγίδα του
Δ Η Μ Ο Υ Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΝΕΟΛΑΙΑΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:30 Προσέλευση- εγγραφές

18:00 Κήρυξη έναρξης Γ. Καρατάσιος, Θ. Ταπανίσης, Κ. Καρακάρας, Α. Μάρα

18:30 Internet – Ο εφιάλτης του Ελληνα γονέα; κ. Γεωργία Βελώνη Εκπαιδευτικός,

Βιβλιοθηκoνόμος και Επιστήμονας της Πληροφόρησης

18:40 Διαδίκτυο: παιδαγωγικές παράμετροι, εκπαιδευτική αξιοποίηση Δρ. Θεόδωρος Καρτσιώτης

Σύμβουλος Πληροφορικής


19:00 Το Ηλεκτρονικό έγκλημα σήμερα στην Ελλάδα-Νομικό πλαίσιο. Εκπρόσωπος του

Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,

κ. Παπαντωνίου Αντώνιος

19:20 Διάλειμμα

19:30 Παρουσίαση έργων μαθητών του 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

19:40 Απλές τεχνικές προστασίας της τηλεφωνικής συσκευής. Βασίλης Τζιμτζίμης, Ηλεκτρονικός ΟΤΕ

19:50 Πρακτικές τεχνικές προστασίας για ασφαλή πλοήγηση, για τους γονείς κ. Κωνσταντίνος Ισπόγλου, Καθηγητής Πληροφορικής

20:20 Ερωτήσεις – Ανοιχτή συζήτηση

21:00 Λήξη ημερίδας



1η Εισήγηση

18:50 Internet – Ο εφιάλτης του Ελληνα γονέα; κ. Γεωργία Βελώνη Εκπαιδευτικός,

Βιβλιοθηκoνόμος και Επιστήμονας της Πληροφόρησης


Καλησπέρα σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Το διαδίκτυο είναι η επανάσταση της εποχής μας. Αποτελεί για τα παιδιά μας μέρος της καθημερινότητάς τους, το συναντούν στο σχολείο, στο σπίτι, στους φίλους, στις βιβλιοθήκες ακόμη και στα κινητά τους τηλέφωνα.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο το οποίο θα τα βοηθήσει να

- βρουν πληροφορίες σχετικές με τις σχολικές τους εργασίες

-Να επικοινωνούν με φίλους

-Να ψυχαγωγούνται και να παίζουν παιχνίδια

-Να διαβάζουν online βιβλία και περιοδικά,

-Να αναζητούν λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά

- Να ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν (όπως μουσική, ταινίες, αναζήτηση πανεπιστημίων και μεταπτυχιακών)

-Να αγοράζουν online ή να συγκρίνουν τιμές και αυτές είναι μόνο λίγες από τις δυνατότητές του.

-Επίσης κεντρίζει το ενδιαφέρον τους σε πολλαπλά και ποικίλα θέματα και διατηρεί τη προσοχή τους πολύ περισσότερο απ’ ότι τα άλλα μέσα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα η μεγάλη του διαφορά από την τηλεόραση είναι ότι βάζει το μυαλό να δουλέψει, σε αντίθεση με τη παθητικότητα που καλλιεργεί η μικρή οθόνη.

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς μεταξύ των παιδιών μας. Αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν. Οι ανησυχίες και οι φόβοι τους αφορούν την απομόνωση, την πώρωση, τη σπατάλη χρόνου και χρήματος, την ποιότητα του περιεχομένου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατευτούν. Για παράδειγμα από τεχνολογική άποψη υπάρχουν «φίλτρα» και γενικότερα λογισμικό που ελέγχει και εμποδίζει την πρόσβαση σε ανάρμοστο περιεχόμενο αλλά ακόμη και αν οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν τέτοιο λογισμικό, υπάρχουν εταιρείες υποστήριξης που μπορεί να τους βοηθήσουν σ΄αυτό.

Πολλοί γονείς δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το διαδίκτυο λόγω έλλειψης γνώσης γι΄αυτό. Επίσης την ανασφάλειά τους ενισχύουν αρκετά μέσα ενημέρωσης τα οποία προβάλλουν υπερβολικά τις αρνητικές πλευρές του και λιγότερο τις θετικές.

Η οικογένεια όμως θα πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους της και να βοηθήσει την προσπάθεια του παιδιού να κατακτήσει τη νέα τεχνολογία και ειδικότερα το διαδίκτυο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει γονείς και παιδιά να εκπαιδευτούν σ’ αυτή τη νέα τεχνολογία και στη σωστή χρήση της, συμμετέχοντας σε προγράμματα και σεμινάρια. Έτσι η γνώση που θα αποκτήσουν θα τους βοηθήσει και ουσιαστικά αλλά και θα κατευνάσει τις ανησυχίες τους. Απαραίτητη όμως είναι και η συνεργασία και η συνύπαρξη των δύο μπροστά στον υπολογιστή

Είναι σημαντικό να περνάτε αρκετό χρόνο πλάι στα παιδιά σας όταν αυτά πλοηγούνται στο διαδίκτυο. Εάν δεν είστε γνώστες του Internet δεν πειράζει, ζητήστε τη βοήθειά τους, αφήστε τα να γίνουν οι δάσκαλοί σας. Αυτό θα έχει διπλό όφελος από τη μια θα δείτε πως και σε ποιες σελίδες πλοηγούνται και φυσικά θα γνωρίσετε το διαδίκτυο και από την άλλη θα «ανεβάσετε» την αυτοεκτίμησή τους. Στο τέλος του μαθήματος επιβραβεύστε τα για τις γνώσεις που σας μετέδωσαν. Έτσι μπορεί το Internet να αποτελέσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα. Εάν πάλι είστε γνώστες μπορείτε να τα βοηθήσετε αναζητώντας μαζί τους πληροφορίες και δίνοντάς τους οδηγίες για καλύτερη πλοήγηση και αναζήτηση πηγών.

Εξηγήστε ότι για να φτάσουν στην πληροφορία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά, το σωστό συνδυασμό φράσεων και συνωνύμων, τη σωστή ορθογραφία, θα πρέπει να προσέξουν τα γένη, τα πρόσωπα, τα διαλυτικά, την απόστροφο και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Και αφού με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά φτάσουν στην πληροφορία, σημαντική είναι τώρα η αξιολόγησή της. Δεν υπάρχει εγγύηση ποιότητας για οποιαδήποτε πληροφορία βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Θα πρέπει κάθε φορά να αξιολογούμε την πληροφορία αλλά και την πηγή από όπου προήλθε.

έτσι πρέπει να προσέξουμε τα εξής

1. Για την πηγή από όπου προέρχεται η πληροφορία: το κύρος, την αξιοπιστία και τη δικαιοδοσία της. Συνήθως η κατάληξη της διεύθυνσης υποδηλώνει και την προέλευση για παράδειγμα

.edu (educational institution) -δηλώνει ότι είναι σελίδα εκπαιδευτικού ιδρύματος άρα δεν είναι παραπλανητική

.com (commercial site) .net (network support center)

.mil (military site) .gov (government agency)

.org (other organization) .gr, .ca, .us, .jp (είναι η συντομογραφία της χώρας, Greece, Canada, USA, Japan)

2. πρέπει να προσέξουμε Το συγγραφέα ή επιμελητή της πληροφορίας.

3. Την ημερομηνία καταχώρησης και τη συχνότητα ανανέωσης.

4. Την ακρίβεια και ορθότητα της πληροφορίας. Ποτέ δεν πρέπει να αρκούμαστε σε μια πηγή, πρέπει η αναζήτηση να γίνεται σε περισσότερες και οι πληροφορίες να διασταυρώνονται.

5. Το υλικό το οποίο περιλαμβάνει η πηγή και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

6. Πρέπει να υπάρχει πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων

7. Τα links - δηλ. οι σύνδεσμοι με άλλες σελίδες να είναι ενεργοί και αξιόπιστοι. Έτσι μ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν εύκολα και γρήγορα τα παιδιά αλλά και οι γονείς να ξεχωρίσουν τις έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και πληροφορίες από τις ανακριβείς.

Επίσης οι γονείς: Προσεγγίστε φιλικά τα παιδιά σας μιλώντας τους για τις εμπειρίες σας στο Internet,είτε καλές είτε κακές. Επικοινωνήστε ανοιχτά μαζί τους και δώστε τα να καταλάβουν ότι καλό είναι να σας λένε για όποιον ή για ότι τους κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί. ‘Ότι και αν ακούσετε διατηρήστε την ψυχραιμία σας! Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι δεν θα τιμωρηθούν εάν σας ενημερώσουν για οτιδήποτε (είναι σημαντικό να μη θεωρήσει το παιδί ότι μπορεί να στερηθεί το προνόμιο χρήσης του υπολογιστή του)

-Αποφύγετε τα δωμάτια συζητήσεων –τα chat rooms, τονίστε ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι από την άλλη πλευρά. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν το αίσθημα ενοχής ώστε να μιλάνε ελεύθερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο.

-Δώστε σαφείς οδηγίες στα παιδιά σχετικά με το τι πληροφορίες μπορούν να δίνουν online όπου και όταν αυτό είναι άκρως απαραίτητο και καλό είναι να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας.

-Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σχετικά με τους τρόπους που πρέπει να προφυλάσσονται από διαδικτυακούς «φίλους». Θα πρέπει να μη συμφωνήσουν ποτέ να συναντηθούν με κάποιο διαδικτυακό «φίλο».

- Να μη στέλνουν φωτογραφίες τους ή στοιχεία του σχολείου τους, να μην απαντούν σε ανεπιθύμητη αλληλογραφία, να μην παίζουν τυχερά παιχνίδια και να μην κάνουν χωρίς άδεια οικονομικές συναλλαγές.

-για να μην χάνετε τον έλεγχο μια πολύ καλή λύση είναι να Τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού όπως το σαλόνι ή η κουζίνα αλλά όχι στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, και φυσικά καλό είναι να θέσετε χρονικά όρια πλοήγησης.

Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απαγορεύσετε το διαδίκτυο. Πρέπει να επιλέξετε προσεγγίσεις και στρατηγικές εξατομικευμένες δηλ. αυτές οι οποίες είναι κατάλληλες για το δικό σας παιδί. Έτσι θα το βοηθήσετε να αποκτήσει στάση ζωής απέναντι στο Internet και κριτική σκέψη ώστε να μπορεί να προστατευθεί τώρα αλλά και μελλοντικά από κινδύνους ή από το να του γίνει έμμονη ιδέα, πάθος και εξάρτηση. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι το internet δεν προκαλεί εξάρτηση, αλλά δεν είναι από μόνο του εξάρτηση, συμμετέχουν σίγουρα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σπρώχνουν το παιδί σ΄αυτού του είδους τη διέξοδο.

Όμως δεν πρέπει να κινδυνολογούμε και να θεωρούμε το διαδίκτυο τον κακό δαίμονα των καιρών…?.μιλάμε για εξάρτηση από τα μαθήματα για έναν αριστούχο μαθητή; μιλάμε για εξάρτηση από τα αθλήματα για έναν καλό αθλητή; Γιατί να μιλήσουμε λοιπόν για εξάρτηση από το Διαδίκτυο, όταν αυτό δίνει τεράστιες δυνατότητες για μάθηση, ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνει ευκαιρίες να γνωρίσουν άλλες γλώσσες, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα και το σημαντικότερο δίνει ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση!!!

Φανταστείτε σε λίγα χρόνια τα παιδιά που δεν θα έχουν εξοικειωθεί με το Internet θα είναι οι αναλφάβητοι του αύριο, οι μη κατέχοντες. Η χρήση του Internet είναι και θα είναι σε λίγα χρόνια τόσο βασική όσο η ανάγνωση και η γραφή ή όσο η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρχει σίγουρα μια κοινωνική διάκριση που θα βασίζεται στις δυνατότητες πρόσβασης του ατόμου στην τεχνολογία και την πληροφόρηση (και ειδικότερα θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους κατέχοντες και μη το Internet.)

Άρα εδώ θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε για την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων του παιδιού. Όπως η υπερβολική προσήλωση στα μαθήματα μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών πλευρών της προσωπικότητας του παιδιού, έτσι και η υπερβολική απασχόληση με το Διαδίκτυο, δεν βοηθά στη σωστή ανάπτυξή του.

Συνήθως τα πιο ευάλωτα παιδιά είναι εκείνα που δεν είναι δημοφιλή, είναι μόνα, ντροπαλά ή από οικογένειες που κανένας δεν είναι στο σπίτι για να συζητά μαζί τους ή που βολεύονται με την παρατεταμένη «ησυχία» που υπάρχει στο σπίτι αφού το παιδί ασχολείται μόνο με τον υπολογιστή.

Άρα αν οι γονείς επιβραδύνουν λίγο τους ρυθμούς τους και θυσιάζοντας τις προσωπικές τους ενασχολήσεις αφιερώνουν χρόνο και συζητούν περισσότερο με τα παιδιά τους ή τα επιβραβεύουν συχνά με άλλου είδους δραστηριότητες έξω από το σπίτι: με θέατρο, κινηματογράφο, καλλιτεχνικές εκθέσεις, εξόδους με φίλους, πατινάζ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ότι άλλο τραβά και διατηρεί την προσοχή τους, τα παιδιά θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους θα αποκτήσουν περισσότερα ενδιαφέροντα και ελευθερίες και δε θα νιώθουν παραγκωνισμένα και απομονωμένα, θα γίνουν πιο κοινωνικά και δεν θα έχουν ένα και μόνο ενδιαφέρον και διέξοδο τον υπολογιστή.

-- σας ευχαριστώ --


Veloni Georgia

HIPPOKRATIA Journal

http://www.hippokratia.gr/index.php/hippo

Το περιοδικό «HIPPOKRATIA» http://www.hippokratia.gr/ είναι αγγλόφωνο ιατρικό-επιστημονικό περιοδικό, γενικού περιεχομένου.
Aναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως επίσημο περιοδικό (απόφαση ΔΥ2α/Γ.Π. 2026 /10-1-2005 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 32/β΄/17-1-05) στο οποίο οι δημοσιευόμενες εργασίες των ιατρών αποτελούν κριτήριο συγκριτικής αξιολόγησης για την κατάληψη θέσης του κλάδου ιατρών ΕΣΥ. Επίσης το «HIPPOKRATIA» έχει αναγνωρισθεί ως επίσημο περιοδικό και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτό στο EMBASE και το Scopus και το σημαντικότερο πέρασε επιτυχώς το πρώτο στάδιο αξιολόγησης του PubMed Central από τη National Library of Medicine LSTRC Committee. Ως εκ τούτου είναι το δεύτερο ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό στην Ελλάδα με παγκόσμια απήχηση.
Εκδίδεται από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης http://www.ippokratio.gr/, κάθε τρεις μήνες.

Veloni Georgia

MEDICAL DATABASES AND RESOURCES

MEDICAL DATABASES AND RESOURCES

List of NLM Databases and Resources
NLM Databases & Electronic Resources

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A

AIDSInfo®
U.S. Department of Health and Human Services (HHS) resource providing information on HIV/AIDS clinical trials and federally approved HIV treatment and prevention guidelines.
AltBib
Bibliography on Alternatives to the Use of Live Vertebrates in Biomedical Research and Testing.
American Indian Health
Health and well-being of American Indians.
Arctic Health
Health and well-being of our planet's northern-most inhabitants.
Asian American Health
Health and well-being of Asian Americans in the United States.
B
top of page
Bioethics
Ethical, legal, and policy issues in health care and biomedical research.
Biotechnology Information
Molecular biology, computational biology and related software tools.
Bookshelf
The Bookshelf is a collection of online biomedical books whose full text can be searched through the Entrez system.
C
top of page
Cancer Information
Cancer information via the MEDLINE/PubMed database and the National Cancer Institute (NCI).
CancerChromosomes
Provides the ability to search for cytogenetic, clinical, and/or reference information.
Chemical Carcinogenesis Research Information System(CCRIS)
Carcinogenicity, mutagenicity, tumor promotion, and tumor inhibition test results on chemicals.
ChemIDPlus®
Online dictionary of chemicals, including names, synonyms, and chemical structures.
Clinical Alerts
Provided to expedite the release of findings from the NIH-funded clinical trials where such release could significantly affect morbidity and mortality.
ClinicalTrials.gov
Patient studies for drugs and treatment.
Coffee Break
A collection of short stories and interactive tutorials about recent biomedical discoveries.
Conserved Domains
Collection of sequence alignments and profiles representing protein domains conserved in molecular evolution.
D
top of page
3D Domains
Compact structural domains identified automatically in the Molecular Modeling DataBase (MMDB), Entrez's macromolecular three-dimensional structure database. The domains are identified by searching for breakpoints in a structure between major secondary structure elements, and are the units of comparison used in the identification of "related structures" in MMDB.
DailyMed®
Vehicle for access to the labels as well as to other sources and types of information about medications.
database of Genotype and Phenotype (dbGaP)
Data from genome wide association (GWA) studies, which aim to establish associations between genotype and phenotype information to elucidate the link between genes and disease.
Developmental and Reproductive Toxicology Database (DART®)
References to the teratology, developmental, and reproductive toxicology literature.
Dietary Supplements Labels Database
Information about ingredients in more than two thousand selected brands of dietary supplements.
DIRLINE®
Online Directory of Health Organizations.
DOCLINE®
Interlibrary loan (ILL) request routing and referral system.
Drug Information
Where to find information about U.S. drugs.
E
top of page
Entrez
Search the biomedical databases of the Entrez Molecular Biology System.
Environmental Health and Toxicology Information
Portal to numerous NLM databases and resources in environmental health and toxicology.
G
top of page
GenBank®
Genetic sequence database.
Gene
Database of gene-specific information. Each record represents a single gene from a given organism and can include, as available, nomenclature, map, sequence, expression, structure, functional, and homology data.
Gene Expression Omnibus (GEO) DataSets
A component of the Gene Expression Omnibus (GEO) repository that contains submitter-supplied records (known as "GEO Series"), which summarize individual experiments, plus GEO DataSets that are assembled by GEO staff. A DataSet represents a collection of biologically- and statistically-comparable samples processed using the same platform.
Gene Expression Omnibus (GEO) Profiles
Individual gene expression and molecular abundance profiles assembled from the Gene Expression Omnibus (GEO) repository. A Profile consists of the expression measurements for an individual gene across all Samples in a DataSet.
GENE-TOX (Genetic Toxicology DataBank)
Mutagenicity test data on chemicals based on peer review of the scientific literature.
Genetics Home Reference
Genetic conditions and the genes or chromosomes responsible.
Genome
Sequence and map data from the whole genomes of organisms. The genomes represent both completely sequenced organisms and those for which sequencing is in progress.
Genome Project
Searchable collection of complete and incomplete (in-progress) large-scale sequencing, assembly, annotation, and mapping projects for cellular organisms. The Entrez Genome Project database provides an umbrella view of the status of each genome project, links to project data in the other Entrez databases, and links to a variety of other NCBI and external resources associated with a given genome project.
GENSAT (Gene Expression Nervous System ATlas)
Maps the expression of all genes expressed in the mouse brain at various stages of development.
H
top of page
Haz-Map®
Links jobs and hazardous tasks with occupational diseases and their symptoms.
HSDB® (Hazardous Substances Data Bank)
Online toxicology handbook on chemicals.
Health Data Standards and Privacy
NLM participation in Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) activities.
Health Hotlines
Toll-free telephone numbers for various health-related services.
Health Services Research & Health Care Technology
Includes clinical practice guidelines.
Health Services Research Projects (HSRProj)
Ongoing grants and contracts in health services research.
Health Services and Sciences Research Resources (HSRR)
Research datasets and instruments/indices.
Health Services Technology Assessment Texts (HSTAT)
Full-text documents providing health information and supporting health care decision making.
History of Medicine
Exhibitions, historical scholarship, and images in medicine.
HIV/AIDS Resources
Information on acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) and human immunodeficiency virus (HIV).
HomoloGene
System for automated detection of homologs among the annotated genes of several completely sequenced eukaryotic genomes.
Household Products Database
Health and safety information on household products.
I
top of page
Images from the History of Medicine
Images in the prints and photograph collection of the History of Medicine Division (HMD).
Index Catalogue
National Library of Medicine digital version of the printed Index-Catalogue of the Library of the Surgeon General's Office (IndexCat).
Influenza Virus Resource
Provides researchers with a growing collection of virus sequences essential to the identification of the genetic determinants of influenza pathogenicity.
Integrated Risk Information System (IRIS)
Hazard identification and dose-response assessments on chemicals.
Interlibrary Loan
Interlibrary loan services are available only to libraries.
International Toxicity Estimates for Risk (ITER)
Risk information on chemicals from several authoritative organizations worldwide.
J
top of page
Journals Database
Look up journals cited in any of the Entrez databases, including PubMed.
L
top of page
LactMed - Drugs and Lactation Database
A peer-reviewed and fully referenced database of drugs to which breastfeeding mothers may be exposed.
List of Serials Indexed for Online Users
Bibliographic information for serials indexed in MEDLINE (available in both PDF and XML).
Loansome Doc®
Enables PubMed and NLM Gateway users to order documents found in MEDLINE.
LocatorPlus®
Catalog of books, journals, and audiovisuals with holdings, availability, MARC 21, and more.
M
top of page
Medical Subject Headings (MeSH®)
Controlled vocabulary thesaurus and MeSH Browser.
MEDLINE®/PubMed®
References including abstracts to articles in thousands of biomedical journals.
MEDLINE/PubMed Baseline Repository (MBR)
Resources related to the annual baseline files. Includes a query tool for Web-based searching for use by NLM's registered MEDLINE/PubMed licensees.
MedlinePlus®
Health information for patients, families and health care providers. Also in Spanish.
MedlinePlus en español
Health information for patients, families and health care providers in Spanish.
MeSH Browser
Medical Subject Heading look-up tool.
MeSH Database
Entrez database of NLM controlled vocabulary used for indexing articles for MEDLINE/PubMed. MeSH terminology provides a consistent way to retrieve information that may use different wording for the same concepts.
Malaria Research Resources
Supports African scientists and malaria researchers.
Molecular Biology
Molecular biology, computational biology and related software tools.
N
top of page
NIHSeniorHealth
Easily-accessible age-related health information.
NLM Catalog
An alternate way to search books, journals, audiovisuals, electronic, and other materials with links to LocatorPlus holdings and availability.
NLM Classification
Medical library classification and index tool for the arrangement of library materials.
NLM Gateway
Search multiple retrieval systems.
NLM Technical Bulletin
Bi-monthly newsletter for NLM online searchers.
Nucleotide
Contains nucleotide sequence data from organisms. Includes data from a number of sources databases such as GenBank, RefSeq, TPA, and PDB.
O
top of page
OLDMEDLINE Data
References to biomedical journal articles 1950 through 1965.
OMIA (Online Mendelian Inheritance in Animals)
Database of genes, inherited disorders and traits in animal species (other than human and mouse).
OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man™)
Continuously updated catalog of human genes and genetic disorders. Focuses primarily on inherited, or heritable, genetic diseases and includes textual information as well as links to associated literature references, sequence records, maps, and related databases.
Online Exhibitions and Digital Projects
Enhancing the public and scholarly awareness and appreciation of National Library of Medicine collections.
P
top of page
PopSet
Sets of DNA sequences that have been collected to analyse the evolutionary relatedness of a population.
Practice Guidelines
Full-text documents providing health information and supporting health care decision making.
Probe
A public registry of nucleic acid reagents designed for use in a wide variety of biomedical research applications, together with information on reagent distributors, probe effectiveness, and computed sequence similarities. Applications include, for example, genotyping, gene expression assays, variation analysis, and gene silencing (RNAi).
Profiles in Science®
Archival collections of leaders in biomedical research and public health.
Protein
Contains protein sequences from organisms. Includes data from a number of source databases such as GenPept (translations from annotated coding regions in GenBank), RefSeq, SwissProt, PIR, PRF, and PDB.
Protein Clusters
A collection of Reference Sequence (RefSeq) proteins, from the complete genomes of prokaryotes, plasmids, and organelles, that have been grouped and annotated based on sequence similarity and protein function.
PubChem
Information on the biological activities of small molecules. PubChem is organized as three linked databases (PubChem Substance, PubChem Compound, PubChem BioAssay) within the Entrez information retrieval system. Links from PubChem's chemical structure records to other Entrez databases provide information on biological properties.
PubChem BioAssay
Contains bioactivity screens of chemical substances described in PubChem Substance. It provides searchable descriptions of each bioassay, including descriptions of the conditions and readouts specific to that screening procedure.
PubChem Compound
Database made by NCBI and derived from PubChem Substance. A non-redundant view of the chemically validated substances in PubChem Substance. There is one PubChem Compound record for each unique substance, and for each unique substance component. A compound record may link to more than one PubChem Substance record, if different depositors supplied the same structure.
PubChem Substance
Chemical substance information electronically submitted to PubChem by depositors. This includes any chemical structure information submitted, as well as chemical names, comments, and links to the depositor's Web site.
Public Health Partners
Information access for the public health workforce.
PubMed Central®
Free digital archive of full text biomedical and life sciences journal literature.
PubMed/MEDLINE
References including abstracts to articles from thousands of biomedical journals.
PubMed Tutorial
Interactive instruction tool.
R
top of page
Radiation Event Medical Management System (REMM)
Designed for health care providers, primarily physicians, without formal expertise in radiation safety or radiation medicine who may provide medical care during an accidental or non-accidental radiation event.
RxNorm
A standardized nomenclature for clinical drugs.
S
top of page
Single Nucleotide Polymorphism (dbSNP)
Database of single nucleotide polymorphisms (dbSNP), small-scale insertions/deletions, polymorphic repetitive elements, and microsatellite variation.
Space Life Sciences Data
Literature of space flight and ground-based life sciences.
Special Queries
Directory of Topic-Specific PubMed Queries, including Clinical Queries.
Structure
General information about the National Center for Biotechnology Information (NCBI) Structure Group and its research projects, as well as access to the Molecular Modeling Database (MMDB) and related tools to search and display three-dimensional structures.
T
top of page
Taxonomy
Contains the names and lineages of organisms, both living and extinct, that are represented in the genetic databases with at least one nucleotide or protein sequence. New organisms are added to the database as sequence data are deposited for them.
ToolKit
The NCBI C++ Toolkit Book.
Tox Town®
Interactive guide to toxic chemicals and environmental health risks. Also in Spanish (ToxTown en español).
Toxicology Data Network (TOXNET®)
Databases on toxicology, hazardous chemicals, and environmental health.
Toxicology Literature Online (TOXLINE®)
Over 3 million references to the toxicological literature.
Toxicology Tutorials
Three college-level tutorials on the basic principles of toxicology, toxicokinetics, and cellular toxicology.
Toxics Release Inventory (TRI)
Annual estimated releases of toxic chemicals into the environment by industrial facilities in the United States.
TOXMAP®
Uses maps of the United States to show the amount and location of toxic chemicals released into the environment.
ToxMystery
Interactive learning site on toxic substances for children 7-10 years old.
ToxSeek®
Metasearch and clustering tool for environmental health and toxicology.
Turning the Pages
Digitized images of rare and beautiful historic books in the biomedical sciences.
U
top of page
Unified Medical Language System® (UMLS®)
Database of biomedical vocabularies (including SNOMED CT®), and related semantic and lexical resources for system developers.
UniGene
An automated analytical system for producing organized view of the transcriptome from a growing number of organisms. Each UniGene entry is a set of transcript sequences that appear to come from the same transcription locus (gene or expressed pseudogene) in a given organism, together with information on protein similarities, gene expression, cDNA clone reagents, and genomic location.
UniSTS
A unified, non-redundant view of sequence tagged sites (STSs). UniSTS integrates marker and mapping data from a variety of public resources. If two or more markers have different names but the same primer pair, a single STS record is presented for the primer pair and all the marker names are shown.
V
top of page
Visible Human Project®
Three-dimensional representations of the human male and female bodies.
W
top of page
WISER® (Wireless Information System for Emergency Responders)
PDA and Web-based resource designed to assist first responders in hazardous material incidents.

http://www.nlm.nih.gov/databases/


See also: Retired Databases
Retired Databases
Return to Web Version Printer-friendly Version
Question: Why can't I find this NLM product?
Answer:
The following NLM products no longer exist. See recommendations below for finding their content:
· AIDSDRUGS
· AIDSLINE
· AIDSTRIALS
· AVLINE
· BIOETHICSLINE
· CATLINE
· HealthSTAR
· HISTLINE
· Internet Grateful Med (IGM)
· Locator
· OLDMEDLINE
· POPLINE
· SERLINE
· SPACELINE
For AIDS information, see:
· AIDSinfohttp://www.aidsinfo.nih.gov/
· Fact Sheet: AIDS Information Resourceshttp://www.nlm.nih.gov/pubs/factsheets/aidsinfs.html
· HIV/AIDS Informationhttp://sis.nlm.nih.gov/hiv.html
· MEDLINE/PubMed limited to the AIDS subsethttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&orig_db=PubMed&cmd_current=Limits&pmfilter_Subsets=AIDS
· NLM Gatewayhttp://gateway.nlm.nih.gov
For AVLINE, CATLINE, SERLINE or LOCATOR content, use:
· LocatorPlushttp://www.locatorplus.gov
· NLM Cataloghttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=nlmcatalog

Citations that were in BIOETHICSLINE, HealthSTAR, HISTLINE, OLDMEDLINE, POPLINE, AND SPACELINE are now in MEDLINE. Use PubMed or the NLM Gateway (instead of Internet Grateful Med) to search for them:
· PubMedhttp://pubmed.gov
· NLM Gatewayhttp://gateway.nlm.nih.gov
The POPLINE database is now maintained by the INFO Project at the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health/Center for Communication Programshttp://db.jhuccp.org/popinform/basic.html
Some additional sources of information about the database changes, PubMed or the NLM Gateway are:
· The Reorganization of National Library of Medicine (NLM) Bibliographic Databaseshttp://www.nlm.nih.gov/bsd/conversion/conversion_status.html
· Number of Titles Currently Indexed for Index Medicus and Medline on PubMedhttp://www.nlm.nih.gov/bsd/num_titles.html
· PubMed FAQshttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query/static/faq.html
· Fact Sheet PubMed®: MEDLINE® Retrieval on the World Wide Webhttp://www.nlm.nih.gov/pubs/factsheets/pubmed.html
· Gateway FAQshttp://gateway.nlm.nih.gov/gw/Cmd?FAQ.xFact Sheet: The NLM Gatewayhttp://www.nlm.nih.gov/pubs/factsheets/gateway.html


http://www.nlm.nih.gov/services/pastdatabases.html

………………………………………………………………………………………………..


http://www.mednets.com/

Internal Medicine, Searchable Databases
Internal Medicine
In-line Databases
· Medical Education and CME Searchable Databases
ABMS Verification of Board Certification
ACP Journal Club
ACP Web Sites for Internists
Age and Ageing
Agency for Health Care Research and Quality
AMA Journals Search
AMA Physician Select
American College of Physicians/American Society of Internal Medicine
American Medical Association
American Medical Association Journals
Annals of Internal Medicine
Annals of Medicine
Annual Review: Medicine
Archives of Internal Medicine
Bandolier
Best Practice of Medicine
Bibliothèques médicales francophones in French en Francais
British Medical Journal
Canadian Medical Association
Case Management Resource Guide
CDC Recommends: The Prevention Guidelines System
CDC Scientific Data Documentation Collection
CDC Wonder List of Medical Databases and Resources on the Web
CHID: Combined Health Information Database
Chinese Medical Journal (Taipei)
Citeline
Cleveland Clinic Journal of Medicine Archives
Clinical Research Terminology
Clinical Trials by Disease Categories
Clinical Trials by Medical Areas
ClinicalTrials.gov
Cliniweb @ Oregon Health Sciences University
Complete List of Biomedical Web Sites WWW Virtual Library Database
Disease-a-Month
DocFinder
Doctor Directory
Doctor's Guide
eInternal Medicine News
Elsevier Periodicals
eMJA: the Medical Journal of Australia
European Journal of Clinical Investigation
Geriatrics
Health on the Net Database
HealthLinks
Healthopedia
Healthscope
HealthWeb
History of Medicine, 60, 000 searchable images
Hong Kong Medical Journal
HSTAT: Health Services/Technology Assessment Text
InMed: Resources for Healthcare Professionals
Institute of Medicine Search
Internal Medicine World Report
International Classification of Diseases - ICD Finder
Irish Medical Journal
Hong Kong Medical Journal
JAMA Search
Journal of Clinical Investigations
Journal of General Internal Medicine
Journal of Internal Medicine
Journal Watch
Karolinska Institute - Diseases, Disorders and Related Topics
Lancet
Literature Art and Medicine Database
Mayo Clinic Proceedings
MDchoice
MedExplorer
Medic8: Medical Resources, News, Alerts, Healthcare Promotion
Medic@lia: El Portal Médico-Farmacéutico en Internet
Medical Conferences
Medical Conferences and Events @ HON
Medical Journal of Australia
Medicine
Mediscan Image Search
MedMark
MedWebPlus
Merck Disease Modules
Merck Manual of Diagnosis and Therapy
Merck Manual of Geriatrics
MerckMedicus
Mirago: the UK Search Engine
Morbidity and Mortality Weekly Report
Multilingual Glossary of Medical Terms in Nine European Languages
National Guideline Clearinghouse
National Institute of General Medical Sciences
National Library of Medicine
National Organization for Rare Diseases
New England Journal of Medicine
On-line Medical Dictionary
Physician Medical Glossary
Physician Weekly
Postgraduate Medicine Archives
Priory Lodge Education
Rare Diseases Clinical Research Database, ClinicalTrials.gov
Rare Diseases, List of
Robert Wood Johnson Foundation
Southern Medical Journal
Swiss Medical Association
Swiss Medical Weekly
University of Iowa Family Practice Handbook
Ukrainian Medical Directory
Virtual Hospital




Searchable Databases:: Biology::
Biology/Biomedical Databases
Biology/BioMedical Databases
In-line Databases
Oak Ridge National Laboratory
Searchable Databases
Abbott Laboratories
Agency for Healthcare Research and Quality
American Association for Cancer Research
American Institute For Medical and Biological Engineering
American Association for the Advancement of Science Search
American Society for Clinical Laboratory Science (ASCLS)
Biocatalysis/Biodegradation Database
Biochemistry Databases @ ISAS
Biodiversity and Ecology WWW Virtual Library Database
Biology Teaching resources databases
BIOSCI/bionet - Electronic News WWW Virtual Library Database
BioSpace "Classic" Site
Biotech events
Biotechnology WWW Virtual Library Database
Cell Search
Center for Cancer Research, NCI
Center for Cancer Research, NCI - Research Resources
Center for Scientific Review, NIH
Centerwatch Clinical Trials
Clinical Studies @ NIH
Clinical Trials.gov
Coalition of National Cancer Cooperative Groups
Codon Usage Database at Kazusa
Community of Science
CRISP: Computer Retrieval of Information on Scientific Projects, NIH
Developmental Biology WWW Virtual Library Database
Dictionary of Cell Biology
Drosophila WWW Virtual Library Database (fruit fly)
Ecological Database of the World's Insect Pathogens
The Enzyme Data Band Molecular Biology
European Molecular Biology Laboratory
Evolution WWW Virtual Library Database
ExPASy Molecular Biology Server
Genetics WWW Virtual Library Database
Global Change Master Directory, NASA
Human Genome Data Base @ Johns Hopkins
Human Genetic location data base
IH Office of Extramural Research Grants
Index Virum - Virus Names
Instructional Resources in Biology WWW Virtual Library Database
Intramural Research Sourcebook NIH
John E. Fogerty International Center, NIH
Medical Design Online
M.I.T. Biology Hypertext book
National Academy of Science Biological Sciences Databases
National Cancer Institute, NIH
National Cancer Institute Cancer Genetics Services Directory
National Cancer Institute Clinical Trials
National Cancer Institute News Center
National Center for Biological Information
National Center for Biotechnology Information, NIH
National Center for Complementary and Alternative Medicine, NIH
National Center for Genome Resources
National Center for Research Resources, NIH
National Center on Minority Health and Health Disparities, NIH
National Eye Institute, NIH
National Health and Medical Research Council (Australia)
National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH
National Human Genome Research Institute, NIH
National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIH
National Institute of Arthritis & Musculoskeletal & Skin Diseases, NIH
National Institute of Child Health and Human Development, NIH
National Institute of Dental and Craniofacial Research, NIH
National Institute of Diabetes & Digestive & Kidney Diseases, NIH
National Institute of Environmental Health Sciences, NIH
National Institute of General Medical Sciences, NIH
National Institute of Mental Health, NIH
National Institute of Neurological Disorders and Stroke, NIH
National Institute of Nursing Research, NIH
National Institute on Aging, NIH
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, NIH
National Institute on Deafness & Other Communication Disorders, NIH
National Institute on Drug Abuse, NIH
National Institutes of Health
National Library of Medicine (US)
National Science Foundation Search
National Sciences and Research Council of Canada
Nature Search
Office of Minority Health Funding Database
On-line Biological Journals and Articles (Harvard)
Pasteur Institute's Search Service (Currently in French only)
Pseudomonas Genetic Stock Center
Physiology and Biophysics WWW Virtual Library Database
Research Defense Society
Roslin Institute Livestock Genome Databases
Society of Vertebrate Paleontology
Texas Research Administrators Group (TRAM)
TreeBASE database of evolutionary relationships
Swiss-Prot Protein Sequence database
University of Pennsylvania Cancer Center Protocol Finder
Virus Databases On-Line
Yeasts WWW Virtual Library Database
ZmDB: Maize Genome Database




Oak Ridge National Laboratory:
Search ORNL/LMES Public Web Servers Select the type of search, enter the search terms(s) or expression in the text box, select which Web server database to search, and click on the Search button.
Web Server: All Public ServersORNL/LMES PublicAtmospheric Radiation Measurement ProgramCarbon Dioxide Information Analysis CenterCenter for Computational ScienceCenter for Transportation AnalysisComputational Physics and Engineering DivisionComputational Science Education ProjectComputer Science and Mathematics DivisionConcurrent Engineering CenterDistributed Active Archive CenterLife Sciences DivisionLife Sciences Division (TARA, ERA, NRC)Instrumentation and Controls DivisionNeutron Scattering at the High Flux Isotope ReactorPhysics DivisionRadiation Information AnalysisSurface Modification and Characterization Research Center
Search For: All of these wordsAny of these wordsThe phrase

Veloni Georgia

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ INTERNET-2004

α) Ιοί

«Η συχνή προσομοίωση ενός υπολογιστή συνδεδεμένου στο Internet με ένα αυτοκίνητο με ανοιχτές πόρτες και τη μηχανή αναμμένη μπορεί να ηχεί ως υπερβολή στα αυτιά ενός μέσου ή ακόμα και έμπειρου χρήστη, όμως τελικά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα».
Το Internet δεν είναι ένα τελείως ασφαλές μέρος, κατεβάζοντας αρχεία από αυτό μπορεί να μολυνθεί ο υπολογιστής μας από ιό. Οι ιοί αποτελούν προγράμματα τα οποία εισβάλουν στον υπολογιστή μας και μπορούν να προκαλέσουν από μια απλή δυσλειτουργία του συστήματος έως και μόνιμη απώλεια πολύτιμων δεδομένων. Επίσης κινδυνεύουμε το ίδιο εάν λάβουμε ένα «μολυσμένο» αρχείο από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Υπάρχουν πολλά είδη ιών και προγραμμάτων που εισβάλουν στον υπολογιστή μας καταστρέφουν τα δεδομένα, τον σκληρό δίσκο και τα αρχεία ή μεταμφιέζονται σε χρήσιμα προγράμματα όπως οι Trojan Horses (Δούρειοι Ίπποι) ή τα Worms που ενώ ταξιδεύουν από τον ένα υπολογιστή στον άλλο, καθ΄οδόν δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους.
Υπάρχουν προγράμματα ανίχνευσης και καταστροφής των ιών από το σκληρό δίσκο. Τέτοια πακέτα Antivirus κυκλοφορούν από διάφορες εταιρείες στο εμπόριο.

β) Προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής στο Internet.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στον κόσμο της ψηφιακής κοινωνίας θα πρέπει να ισχύουν κανόνες συμπεριφοράς και αξίες όπως η προστασία του απαραβίαστου της προσωπικής ζωής, του απορρήτου της αλληλογραφίας (e-mail), των προσωπικών δεδομένων και συναλλαγών (αριθμός πιστωτικής κάρτας, τραπεζικό απόρρητο), το ιατρικό απόρρητο, η ηλεκτρονική υπογραφή, εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές και γενικότερα προστασία των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων κάθε χρήστη, που με διάφορους τρόπους μπορούν να ανακτηθούν μέσω του Internet από τρίτους και να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε και από οποιονδήποτε χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Γεγονός είναι πως μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να αφήσει «ίχνη» εν αγνοία του χρήστη. Τέτοια στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα, τις προτιμήσεις κ.λπ. συλλέγονται και στέλνονται στις συγκεκριμένες Ιστοσελίδες από τις οποίες περάσαμε. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των Cookies που εγκαθιστούν οι διάφορες Ιστοσελίδες στον σκληρό μας δίσκο και από εκεί αντλούν τις πληροφορίες. Πολλές φορές δεν γίνεσαι «δεκτός» σε κάποιες από αυτές εάν έχεις απενεργοποιήσει τα Cookies. Επίσης μπορεί να δώσουμε τα στοιχεία μας σε κάποια Ιστοσελίδα και την επόμενη φορά που θα περάσουμε από εκεί θα δούμε να μας καλωσορίζει ονομαστικά, να μας κάνει προτάσεις και διαφημίσεις που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις μας. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται τυχαία και ακίνδυνα αλλά δεν είναι έτσι. Δεν γνωρίζουμε πως και που μπορεί οι διαχειριστές των Ιστοσελίδων να διοχετεύσουν τις προσωπικές μας πληροφορίες. Μήπως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας φάκελος με όλα αυτά τα ατομικά στοιχεία, τις προτιμήσεις, τα ταξίδια, τη μουσική, τα βιβλία, τα ενδιαφέροντα και γενικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του χρήστη στον οποίο θα είχαν πρόσβαση κυβερνήσεις, διαφημιστές αλλά και οποιοσδήποτε κακόβουλος ερήμην μας; Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο είναι γρηγορότερο από τη μία αναξιόπιστο σχετικά από την άλλη, διότι μπορεί να διαβαστεί από διαχειριστές συστημάτων ή από παροχείς υπηρεσιών Internet και γενικότερα από οποιονδήποτε διαθέτει τεχνικές γνώσεις και πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας. Βέβαια αυτό δημιουργεί ένα ηθικό δίλημμα: τι θα γίνει με τους εμπόρους ναρκωτικών, όπλων, πορνογραφίας, τρομοκράτες κ.λπ. θα έχουν την ευκολία να δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο ανενόχλητοι; Σ΄ αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να μην καλύπτονται περιθωριακά άτομα και κυκλώματα.
Σήμερα στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται κάποιες μέθοδοι κρυπτογράφησης με αλγόριθμους. Η πιο ευρέως διαδεδομένη έχει στοιχεία από παλαιότερες κρυπτογραφικές μεθόδους και χρησιμοποιεί ένα γρήγορο συμβατικό αλγόριθμο για την κωδικοποίηση του μηνύματος, με μια διαδικασία αόρατη στο χρήστη. Ένα από τα πιο δημοφιλή πακέτα είναι το PGP (Pretty Good Privacy) το οποίο προσφέρεται δωρεάν στην Ιστοσελίδα http://www.pgp.com/. Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης πάνω στον οποίο βασίζεται το PGP είναι ο RSA (Rivest, Shamir, Adleman) και θα τον αναζητήσετε στην Ιστοσελίδα www.rsa.com/rsalabs/newfaq . Άλλα ευρέως διαδεδομένα πρωτόκολλα ασφάλειας είναι το SSL(Secure Sockets Layer), PCT (Private Communications Technology), κ.ά.
Εάν επιθυμούσαμε να στείλουμε πληροφορίες με ασφάλεια τόσο στο Web browser Navigator της Netscape όσο και στον Internet Explorer της Microsoft θα βρούμε στην κάτω δεξιά γωνία κάποια σύμβολα (μια αλυσίδα ή ένα λουκέτο) τα οποία ενεργοποιώντας τα μας προφυλάσσουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Άλλες λύσεις προστασίας είναι : α) να απενεργοποιήσουμε τα Cookies του υπολογιστή μας, ίσως όμως να μη μας επιτρεπόταν η πρόσβαση σε κάποιες σελίδες, β) με Firewall προγράμματα (software) χρησιμοποιώντας τα είτε για εσωτερικό δίκτυο είτε για εξωτερικό (internet). Ένα Firewall μας προστατεύει από οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας ορίσουμε ως ανεπιθύμητη. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, αφού δεν είναι σε θέση να «αντιληφθεί» με ευκολία αν η αίτηση για σύνδεση στο internet γίνεται από μολυσμένο πρόγραμμα ή από τον ίδιο το χρήστη. Τέτοια είναι π.χ. τα ZoneAlarm, ZoneAlarm Pro και McAfeePersonal και θα βρείτε στις σελίδες : http://www.zonelabs.com/store/content/home.jsp, http://www.outpost.com/ , γ) με συσκευές προστασίας του υπολογιστή (Fire wall-hardware, FPX-Field-programmable Port Extender) και δ) προγράμματα προστασίας από ιούς αλλά και από όλους τους ψηφιακούς κινδύνους (Antivirus, Antispam κ.λπ.). Τέτοια θα βρείτε στις σελίδες : http://www.interaxon.gr/pages/index.asp, http://www.pouliadis.gr/, κ.ά.
Το κατά πόσο όλοι αυτοί οι τρόποι και τα προγράμματα μας παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια των δεδομένων είναι σχετικό και εξαρτάται από την ικανότητα και τις προσπάθειες των επίδοξων εισβολέων-hackers να έχουν πρόσβαση σε αυτά.


Θεσσαλονίκη 2004


Veloni Georgia

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗIPPOKRATIA (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ)

.

09.01.2008 - Ίδρυση Διεθνούς μη κερδοσκοπικού Επιστημονικού Σωματείου με την επωνυμία "ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗIPPOKRATIA (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ)".

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Γ. ΒΕΡΓΟΥΛΑΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Γ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
ΣΤ. ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ:
Ζ. ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ

ΜΕΛΟΣ:
Γ. ΜΥΣΕΡΛΗΣ


τηλ. 231331 2674



Veloni Georgia