ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι ανάγκες της έρευνας προσδιορίζουν τη μηχανή αναζήτησης ή την πύλη που θα χρησιμοποιήσει ο ερευνητής. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη στρατηγική έρευνας. Η χρήση της κατάλληλης λέξης κλειδί και ο σωστός συνδυασμός φράσεων και συνωνύμων θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρκετές μηχανές αναζήτησης δίνουν δυνατότητα έρευνας με χρήση των Boolean Operators AND, OR, NOT. Άλλες δέχονται μόνο φράσεις ή επιτρέπουν τη χρήση αποκοπής (“?”, “*”) έτσι ώστε να περιλαμβάνονται στην έρευνα παράγωγα της λέξης κλειδί, ενικός-πληθυντικός κ.λπ. Συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη άρθρα, συνδέσμους και κοινές λέξεις π.χ. Web. Σε κάποιες η χρήση πεζών ή κεφαλαίων επηρεάζει το αποτέλεσμα. Σε πολλές μπορεί να γίνει επιλογή πεδίου ενδιαφέροντος π.χ. κατά ειδικότητα κ.λπ.
Απαιτείται προσοχή : στη σωστή ορθογραφία της λέξης κλειδί, να μη ξεκινάμε τη λέξη με γράμματα από την αγγλική αλφάβητο και συνεχίζουμε με ελληνικά, ενικός – πληθυντικός, πεζά – κεφαλαία, τονισμός, σημεία στίξης (τελεία, άνω τελεία, κόμμα, παύλα, ερωτηματικό κ.λπ.), ορθογραφικά σημεία (διαλυτικά, απόστροφος, κ.λπ.), ταυτόσημα (οδός-δρόμος), συνώνυμα (κοιτάζει-βλέπει), τα γένη (αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο), τα πρόσωπα των ρημάτων, τις πτώσεις των ουσιαστικών και οτιδήποτε άλλο θα επηρέαζε το αποτέλεσμα.
Σημαντική είναι η αξιολόγηση της πληροφορίας. Δεν υπάρχει εγγύηση ποιότητας για οποιαδήποτε πληροφορία βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Θα πρέπει κάθε φορά να αξιολογούμε την πληροφορία αλλά και την πηγή από όπου προήλθε. Αξιολογώντας την πληροφορία πρέπει να προσέξουμε τα εξής :
1. Την πηγή από όπου προέρχεται το λήμμα, το κύρος και τη δικαιοδοσία. Συνήθως η κατάληξη της διεύθυνσης υποδηλώνει και την προέλευση π.χ.
.edu (educational institution)
.com (commercial site)
.gov (government agency)
.mil (military)
.net (network support center)
.org (other organization)
.us, .ca, .jp, .gr (συντομογραφία της χώρας, USA, Canada, Japan, Greece)
2. Το συγγραφέα ή επιμελητή της έκδοσης.
3. Την ημερομηνία καταχώρησης της πληροφορίας και τη συχνότητα ανανέωσης.
4. Την ακρίβεια και ορθότητα της πληροφορίας και αξιοπιστία της πηγής.
5. Το υλικό το οποίο περιλαμβάνει η πηγή και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Σχετικές διευθύνσεις

http://www.scirus.com/
Κοινό πρόγραμμα των Fast & Elsevier για αναζήτηση επιστημονικών δεδομένων και περιεχομένου που απαιτεί συνδρομή στους δικτυακούς τόπους των ScienceDirect & BioMedNet. Το Scirus σχεδιάστηκε να φιλτράρει τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας και να παρουσιάζει μόνο αυτά που προέρχονται από σελίδες επιστημονικού περιεχομένου.

http://citeseer.ist.psu.edu/
Επιστημονική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Παρέχει τεχνικές και λογισμικό για άλλες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, επιστημονικά άρθρα, κ.λπ.

http://www.searchenginewatch.com/
Λίστα μηχανών αναζήτησης ανά ειδικότητα και οδηγίες για αποτελεσματική αναζήτηση. Περιλαμβάνει ειδήσεις, κατατάξεις, βελτιώσεις και εξελίξεις στο σύνολο των μηχανών αναζήτησης, προσφέρει δωρεάν newsletter μέσω e-mail.

http://www.leidenuniv.nl/ub/biv/specials.htm
Λίστα μηχανών αναζήτησης ανά ειδικότητα. Συλλογή από συνδέσμους σε ειδικές μηχανές αναζήτησης.

http://www.searchability.com/academic.htm
Οδηγός για μηχανές αναζήτησης ακαδημαϊκών διευθύνσεων του διαδικτύου.

http://www.teoma.com/
Παρέχει πληροφορίες κατά τρεις διαφορετικούς τρόπους : ιστοσελίδες, κατηγορίες ιστοσελίδων και ειδικές συνδέσεις.

http://www.searchengineguide.com/
Κατάλογος χιλιάδων μηχανών αναζήτησης ανά ειδικότητα και νέα από την «τέχνη» της αναζήτησης στο διδίκτυο.

http://www.sciencedirect.com/
Μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές συλλογές επιστήμης, τεχνολογίας και ιατρικής. Περιλαμβάνει και ηλεκτρονικές εκδόσεις περιοδικών.

Veloni Georgia